Kniha o nové fyzice : základy teorie kvantové gravitace - Horák, Jiří, 1940-2004 (Máj, 2004)
Kniha mapuje dějiny výzkumů v oblasti fyzikálních objevů, které se vztahují ke gravitaci. Počínaje heliocentrickým výkladem přes Maxwellovu dynamickou teorii elektromagnetického pole, teorii relativity, Planckovy objevy a dále ke konci 20. století, kdy K. Devlin (1976) praví, že: "...o fyzikální podstatě gravitace nevíme téměř nic..". Kniha o proměnách fyziky a výzkumu v oboru kvantové mechaniky hledá souvislosti mezi teoriemi a skutečnými přírodními úkazy, což dokládá ve výkladu o úplném zatmění Slunce, Měsíce a Země. Zákonitě tak musí objasnit základní jednotku kvantové gravitace, kterou je graviton, jehož silovým nábojem je nicota, uzavřená ze všech stran, která má podnulovou hodnotu, dostředivá síla. Gravitony jako takové jsou základem naprosto všeho zde na naší Zemi i v celém kosmu. Jejich struktury musí být všeobsažné, jsou modelem zjednodušených následných struktur, sil, energií, záření, pohybů. Autor, dramaturg a scénárista Jiří Horák (1940-2004), se tématem knihy zabýval po mnoho let, přestože není profesí fyzik, napsal pozoruhodnou knihu o nové fyzice, dokázal jí tak přiblížit, i přes složitost textu širší veřejnosti.