Krásní dnové koločavští - Horák, Jiří (Jaroslava Jiskrová - Máj, 2012)
Kniha přináší pět filmových literárních scénářů, které nebyly dosud natočeny. Původní text Krásní dnové koločavští (jak Ivan Olbracht a Vladislav Vančura natáčeli v roce 1933 na Zakarpatské Ukrajině film Marijka nevěrnice) doplňují čtyři scénáře na motivy literárních děl jiných autorů: Nahoře a dole (podle knihy Figurky ze šmantů, humorných próz z kladenského, hornického prostředí Františka Stavinohy), Liška Bystrouška (podle slavné prózy Rudolfa Těsnohlídka), Marie a zahradník (podle milostného romaneta Vladimíra Neffa, s dnes už zaniklou atmosférou pražské hrnčířské Kampy) a Západ slunce (na motivy povídek Isaaka Babela z oděského podsvětí). Ani v jednom případě nejde o „prostou“ adaptaci – autor si vypůjčil osu příběhu a motivy, základní dialogy, jinak s látkou nakládal volně – vymýšlel nové scény, nové postavy, domýšlel stávající – např. motiv lišky Bystroušky a jejího nápadníka převedl do lidských postav atd. Jeho největší ctižádostí bylo napsat scénáře, které by byly podkladem ke skutečně filmovému, obrazovému ztvárnění látky. Text o autorovi: Jiří Horák (3. dubna 1940 – 17. března 2004) Vystudoval dramaturgii a scenáristiku na FAMU (1965), na Katedře televizní a filmové žurnalistiky UK získal doktorát (1980); působil v Čs. televizi, ve Filmovém studiu Barrandov a v Čs. armádním filmu (scenárista, dramaturg a režisér). Většinu života se ve volném povolání věnoval dramatické a literární tvorbě. Vedle rozhlasových her a literárních pořadů psal filmové a televizní scénáře, divadelní hry, před zánikem deníku Lidová demokracie také recenze na výtvarné umění, zvláště fotografii. Napsal řadu knih, jako editor se podílel na vydání knih jiných autorů (např. Divišovy Teorie spolehlivosti). Je rovněž tvůrcem patentů – na hlavolam a nový způsob filmového snímání. Z jeho díla dosud vyšlo: Kniha o staré Praze (1989, 1998, 2005, 2008, elektronické vydání 2010), Oheň na sněhu /Mýty sibiřských lovců/ (1998), Kniha o nové fyzice. Základy teorie kvantové gravitace (2004, 2006, elektronické vydání 2011), Modrý sen (román z prostředí leteckého učiliště, 2006, elektronické vydání 2011), Říjen v Carlsbadu (rozhlasové hry o historických osobnostech – Jeroným Pražský, K. H. Borovský, Jarmila Horáková, Thomas Mann, K. H. Frank, Jan Kupecký, Galileo Galilei, Milada Horáková ad., 2007, elektronické vydání 2011), Krásní dnové koločavští (původní filmový literární scénář o natáčení filmu Marijka nevěrnice a volné adaptace podle R. Těsnohlídka, V. Neffa, I. Babela, F. Stavinohy, 2007, elektronické vydání 2012).