Noc na Karlštejně - Vrchlický, Jaroslav (Artis, 2021)
Tato divadelní hra Jaroslava Vrchlického je zasazena do doby panování císaře Karla IV. na právě vystavěný hrad Karlštejn, který se má stát místem klidu pro českého panovníka. To je však narušeno nejen příjezdem bavorského vévody, ale i porušením králova zákona, který zakazuje všem ženám přístup na hrad. V jedné noci se zde objevují nezávisle na sobě hned dvě ženy, neteř purkrabího Alena a sama královna Alžběta....