Klatba Sudet : dramatické dějiny českého pohraničí - Jenčík, Milan, 1965- (Mladá fronta, 2019)
Historický vývoj českého západního pohraničí od středověku do současnosti. Kapitoly popisují historii této oblasti během středověku a novověku, za první světové války, v časech první republiky (např. události roku 1938), v průběhu let 1939-1945, v poválečném období a v dobách komunistického režimu, kdy byla tato část země přísně střežena. Závěr je věnován současné česko-německé spolupráci v oblasti vojenství.