Zápisky odstřelovače - Zajcev, Vasilij Grigor‘jevič, 1915-1991 (Mladá fronta, 2021)
Kniha vzpomínek dnes již legendárního bývalého sovětského odstřelovače se především soustředí na průběh stalingradské bitvy, která znamenala zásadní obrat na východní frontě v období druhé světové války. Podle svých memoárů zastřelil Vasilij Zajcev téměř 250 příslušníků wehrmachtu a stal se tak během druhé světové války nejúspěšnějším odstřelovačem tehdejší Rudé armády. Zajcev líčí v pamětech své střelecké počátky, které se vlastně datují již od dětských let, kdy doprovázel dědečka na lov vysoké zvěře v uralské tajze. Dodává, že právě tyto zkušenosti později bohatě zúročil v boji. Roku 1937 nastoupil Zajcev základní vojenskou službu a byl přidělen k proslulé tichomořské flotile. Po invazi německé armády se však rozhodl námořnictvo opustit a dobrovolně se přihlásil do nejtěžších frontových bojů. Tímto způsobem se v říjnu 1942 dostal do stalingradského kotle, kde si velitelé brzy povšimli jeho mimořádného střeleckého talentu. I proto mu svěřili zbraň s teleskopickým zaměřovačem, která se pak v jeho rukou stala v obleženém městě postrachem pro "nepřítele před branami".