Hraničář - Šlechta, Vladimír, 1960- (Brokilon, 2021)
Kniha českého spisovatele žánru science-fiction a fantasy volně navazuje na autorovy předcházející romány Krvavé Pohraničí a Šílený les. Přes hraničářskou osadu zvanou Chawyna procházejí komanda dobrodruhů, aby v bažinatém Orcigardu bojovala s orky a drancovala rozvaliny starých chrámů. Moc Temného mága se zdá být nezlomitelná, vyskytují se však názory, že jeho vláda nad Orcigardem už brzy skončí. V těchto nelehkých časech žije Jonni, obyčejný kluk z Chawyny. Bojuje s orky i s bandity, hledá své místo v hraničářské komunitě. Stává se svědkem i aktérem okamžiků, které změní „staré“ Pohraničí k nepoznání. Nakladatelská anotace. Kráceno.