Vládcové ostatků - Vondruška, Vlastimil (MOBA, 2007)
Další příběhy českého rytíře Martina ze Stvolna, odehrávající se v polovině 14. století. Císař Karel IV. potvrdí jeho sňatek s bývalou manželkou třeboňského kata Johankou. Martin ze Stvolna pro ni vzápětí odjíždí do Německa, kde ji nemocnou zanechal v klášteře. S hrůzou se však dozví, že se jí zmocnila inkvizice a drží ji jako rukojmí. Martin stojí před těžkou volbou - buď se vydat do rukou bývalého přítele Konráda z Wormsu, nebo navždy ztratit svou lásku. Rozhodne se hrát o všechno, a proto se vrací do Francie. Znovu ožívají staré vzpomínky, setkává se s dávnými přáteli a také nepřáteli. Tak začíná další dobrodružné putování středověkou Evropou, které Martina ze Stvolna zavede nejen do papežského Avignonu a na dóžecí dvůr do Benátek, ale spolu s císařem Karlem IV. nakonec i do Říma.