Kosa a kámen - Pospíšilová, Jarmila, 1965- (Původní česká detektivka, 2010)
Inženýr Severa, amatérský sběratel místních pověstí, byl v osadě Závětří znám jako člověk mimořádně konfliktní. Když ho posléze kdosi zavraždil, o podezřelé neměli kriminalisté nouzi, sešlo se několik motivů a nakonec přibyla další vražda. Dvojice vyšetřovatelů s Mariinou pomocí případ vyřeší, musí však zapátrat i v minulosti. Průměrná oddychová detektivka, obvyklý autorčin standard.