Kolektivizace a vyhánění sedláků z půdy - Jech, Karel, 1929-2012 (Moderní dějiny (Vyšehrad), 2008)
Materiálová studie. Velké množství cenných faktografických údajů. Autor se věnuje zejména státní (t.j. stranické) zemědělské politice po r. 1948, odklonu KSČ od koncepce smíšené ekonomiky a zrodu plánu na úplné přebudování individuální zemědělské malovýroby v socialistickou velkovýrobu. Tento proces probíhal zejména v 50. l. a jeho dozvuky lze zaznamenat ještě v l. 60. Zejména v 50. l. byly využívány metody ekonomického tlaku i politické perzekuce k likvidaci soukromě hospodařících sedláků. Studie se věnuje popisu metod násilné kolektivizace i osudům konkrétních osob, do jejichž života tyto události tvrdě zasáhly.