Nová vědecká éra? : od byrokratické komerce ke kreativitě ve veřejném zájmu - Hrubec, Marek, 1968-; Kopecký, Martin, 1977- (Epocha, 2021)
Tato kniha se věnuje kritice a vysvětlení byrokraticky a komerčně deformovaného pojetí vědy a jejích institucí v posledních desetiletích a mapování alternativních možností pro novou vědeckou éru. Reflektuje současné diskuse ve skupinách vědců, univerzitních pedagogů a různých skupin občanů s cílem otevřít více tyto debaty dalším účastníkům ve veřejném prostoru. Kniha se zaměřuje hlavně na čtyři tematické okruhy: identifikaci deformované proměny akademického prostředí, granty, vzdělávání a otevření prostoru alternativám. Do této knihy přispěli autoři ze střední Evropy, konkrétně z Česka, Slovenska a Německa. Nakladatelská anotace. Kráceno.