Frankové a Evropa - Bednaříková, Jarmila, 1952- (Historica (Vyšehrad), 2009)
Autorka navazuje na svou předchozí práci Stěhování národů. Na základě analýzy velkého množství dobových pramenů (kroniky, legendy, církevní i právní dokumenty atd.) popisuje vývoj franského kmenového svazu a kontakty Franků s vyspělou římskou civilizací. Mimořádnou pozornost věnuje přijetí křesťanství a christianizaci franské společnosti. Konstatuje, že Frankové se stali vedoucí silou křesťanského západu díky využití životaschopných prvků antického vývoje, tradičních institucí rodově kmenového zřízení a podpory církve, která působila jako jednotící prvek společnosti, morální autorita a opora panovnické moci