Barvy budoucnosti - Struhar, Stanislav, 1964- (Volvox Globator, 2021)
Trojice poeticky laděných povídek, jejichž rozmanité příběhy skládají portrét současné Vídně a její kosmopolitní populace. "Čistota barev": Arno se ve Vídni cítí osaměle, ale když jeho kolegyně Ayana, studentka s etiopskými kořeny, dostane výpověď, dojde v jeho životě ke zvratu. S Ayanou se začne vídat a zanedlouho zauvažuje i o vysokoškolském studiu. Vtom mu Ayana představí svou matku. "Všechny krásné barvy": Když Martin navštíví babičku, je už dospělý, ovšem malby zesnulého dědečka dosud zdobí její byt. V dědečkově němčině byl slyšet český přízvuk, ale v malbách zůstalo zachycené jeho srdce Vídeňana, který svůj domov miloval. I Martin objevuje krásy Vídně, nicméně zanedlouho se šťastné prázdninové dny chýlí ke konci. "Poklid starého stínu": Michaela doma mluví výhradně česky, přesto sama sebe vnímá jako Vídeňanku. Ve chvíli, kdy získá vlastní byt, seznámí se s mladým Vídeňanem na invalidním vozíku. Pohnutá jeho osudem se s ním znovu setká, ovšem brzy se dozví o jeho temné minulosti. Nakladatelská anotace.