Poslední láska Petra Voka - Bauer, Jan, 1945- (MOBA, 2021)
Historický a zároveň ženský román vypráví příběh posledního životního období Petra Voka z Rožmberka. Román popisuje dobu, kdy se tento šlechtic, známý především svou rozmařilostí a svými úspěchy u žen, rozhodne na prahu stáří usadit v řádném (a zejména výhodném) manželském svazku se zdánlivě bohatou nevěstou Kateřinou z Ludanic. Líčí toto nešťastné manželství i Vokovy snahy udržet rodový majetek a pověst jednoho z nejbohatších šlechticů v zemi. Sleduje Petrovy boje o majetek - a to všemi možnými prostředky. Po nešťastné smrti svého bratra a především své ženy se Rožmberkovi přece jen podaří část rodového majetku udržet; zároveň prožívá svou poslední životní lásku k zemanské dcerce Zuzaně Vojířové. Jeho životní jiskra naposledy ožívá, když se dozví o Zuzanině těhotenství a posléze narození syna. I když se ze společenských důvodů nemůže ke svému otcovství veřejně přiznat, odchází ze světa s radostí, že rod Rožmberků nevyhynul.