Úsměv Štěstěny - Gablé, Rebecca, 1964- (Euromedia Group, 2021)
Historický román z Anglie druhé poloviny 14. století od renomované německé autorky, docentky středověké anglické literatury. Anglie 1360. Po smrti svého otce, bývalého hraběte z Waringhamu, uprchne dvanáctiletý Robin z klášterní školy. Vstoupí do služby jako stájník na statku, který kdysi patřil jeho rodině. Jako syn údajného velezrádce patří k nemajetným a je odkázaný na milost vrchnosti. Především Mortimer, syn nového hraběte, šikanuje Robina, kde jen může. Mezi chlapci vznikne smrtelné nepřátelství. Ale Robin jde svou cestou, která ho posléze zavede zpět do světa šlechty a rytířství a nakonec i ke dvoru. Po boku charismatického vévody z Lancasteru prožije polní tažení, vzpoury a politické triumfy - a setká se s ženami, které jsou stejně krásné jako nebezpečné. Ale kolo Štěstěny se točí nepřetržitě dál, a zatímco Anglie se pod vládou mladého, nezkušeného krále řítí do zkázy, Robin náhle znovu stojí proti svému dávnému nepříteli... Nakladatelská anotace.