Kámen a bolest - Schulz, Karel (Artis, 2021)
Kámen a bolest je český historický román, který napsal Karel Schulz a který byl vydán roku 1942. Kniha popisuje život slavného italského sochaře, malíře a architekta Michelangela Buonarrotiho a také bouřlivou politickou a náboženskou atmosféru přelomu 15. a 16. století. Intriky mocných šlechtických rodů, "mafie" papežského stolce, fanatický mnich Savonarola, pragmatik Machiavelli ... a plejáda dalších a dalších, těch nejvěhlasnějších historických jmen zasazených do kontextu své doby,