Narodili se, aby přežili - Holden, Wendy, 1961- (Mladá fronta, 2021)
Životní osudy tří žen, které prošly peklem koncentračního tábora Osvětim. Práce seznamuje s životem Slovenky Prisky Löwenbeinové, Polky Rachel Abramczykové a Češky Anky Nathanové. Tyto tři ženy měly společné osudy; za druhé světové války byly deportovány do vyhlazovacího tábora Osvětim-Birkenau v počátečním stadiu těhotenství. Po přežití hrůz v Osvětimi, byly převezeny do pracovního tábora v saském Freibergu a následně do koncentračního tábora Mauthausen, kde na konci války přivedly na svět své děti a dočkaly se tolik vytouženého osvobození. Kniha se rovněž věnuje jejich osudům po druhé světové válce.