Sestry - Uhlíř, Martin, 1967- (Paseka, 2021)
Autorův románový debut se odehrává během dovolené v letovisku, kam si hlavní protagonista Robert přijede srovnat myšlenky a setkává se zde se zajímavou trojicí - dvěma sestrami a partnerem jedné z nich. Lila a Marie jsou sice sestry, ale nemohou být rozdílnější. Zatímco Lila je krásná, bezprostřední, ráda se vrhá do rizika a snadno manipuluje lidmi, Marie je tichá, introvertní a plachá. Obě ale něco skrývají a jejich vztah tíží tajemství. Robert se s nimi potkává v subtropickém letovisku, kam si přijel odpočinout od stresu a výčitek způsobených rozvodem, a taky aby tu napsal esej o zbabělosti. Propadá ale kouzlu obou sester a zaplétá se do jejich zvláštního, tajemného vztahu. Jaké trauma poznamenalo jejich vztah? Proč jsou na sobě zároveň tak závislé? Proč Lila lehkomyslně hazarduje se svým životem? A neskrývá se za Mariinou uzavřeností něco vážnějšího? Autor s výjimečným psychologickým citem kriticky nahlíží vztahy z mužské perspektivy. Nakladatelská anotace. Kráceno.