Božská Ada - Whitton, Hana, 1950- (Mladá fronta, 2021)
Biografický román zachycuje životní osud geniální, výjimečně nadané Augusty Ady Byronové, provdané Kingové, hraběnky z Lovelace, která je dnes považována za autorku prvního počítačového programu. Román o geniální a nedoceněné matematičce Adě Lovelaceové, autorce prvního počítačového programu, líčí nejen její nevšední soukromý život od dětství poznamenaného přísnou výchovou matky i vztahem k nepřítomnému otci, jímž byl slavný básník lord Byron, až po bohatý společenský a profesionální život v první polovině 19. století ve viktoriánské Anglii. Na její počest se každoročně druhé úterý v říjnu slaví mezinárodní "Den Ady Lovelaceové" s cílem podpořit roli žen v přírodních vědách, technice a matematice. Nakladatelská anotace.