Ostrov bez pamäti - Ogawa, Yoko (Albatros Media Slovakia s.r.o., 1994)
Desivo-krásny orwellovský román o totálnom ovládnutí ľudských životov štátnou mocou od jednej z najoceňovanejších autoriek súčasnosti. Na bezmennom ostrove miznú objekty: najskôr klobúky, potom stuhy, vtáky, ruže. Obyvatelia na stratené predmety okamžite zabúda, akoby im ktosi vygumoval spomienky. Lenže po tých, čo neprišli o schopnosť pamätať si, pátra pamäťová polícia. Keď mladá spisovateľka zistí, že jej redaktor patrí do kategórie prenasledovaných, snaží sa ho udržať pri živote v tajnej skrýši.