Poznamenaní stíny - Cedervall, Marianne, 1949- (Vendeta, 2021)
Úvodní část detektivní série o důchodkyni Anki Karlssonové, která tentokrát řeší případ otráveného koně a posléze i mrtvoly, nalezené na její zahradě. Po smrti nemocného manžela se Anki Karlssonová těší na nový život. Konečně se začne věnovat své zálibě z dětství - jezdectví. Opouští Stockholm, kupuje dva islandské koně a stěhuje se do malé gotlandské farnosti Mullvalds. Tam hodlá vyrážet na projížďky krásnou přírodou a užívat si příjemný život důchodkyně. Sotva si ale začne vybalovat věci, idylka se rozplyne. Někdo úmyslně poničí vnitřek kostela a na oltářním plátnu zanechá krvavé stopy. Brzy nato u Anki ve stáji leží cizí otrávený kůň. Když se k tomu všemu na její zahradě najde mrtvola, všichni ji začnou podezírat. Společně s Tryggvem, kriminálním vyšetřovatelem v důchodu, který k ní ze začátku není nejpřívětivější, dělá Anki vše pro to, aby zjistila, kdo narušuje klid v Mullvalds. Nakladatelská anotace.