Sovětistán : na cestě Turkmenistánem, Kazachstánem, Tádžikistánem, Kyrgyzstánem a Uzbekistánem - Fatland, Erika, 1983- (IN, 2021)
Neotřelý osobní cestopis norské novinářky vtáhne čtenáře do světa postsovětské Střední Asie - do zemí kontrastů, z nichž k nám běžně zalétají jen kusé zprávy. Líčení cesty a neobyčejných setkání s obyčejnými lidmi prokládá autorka historickými odbočkami, podrobněji se však věnuje vývoji v postsovětském období. Díky jejímu vypravěčskému talentu, znalosti historie a antropologie a odvaze vydat se na vlastní pěst do neznámých míst je četba Sovětistánu plnohodnotnou dobrodružnou výpravou. Nakladatelská anotace. Kráceno.