Konec starých časů - Vančura, Vladislav (Franz Gilles von Jilek, 2021)
Konec starých časů je román Vladislava Vančury poprvé vydaný roku 1934 nakladatelstvím Melantrich. Jeho děj se odehrává krátce po roce 1918 na jihočeském zámku Kratochvíle. Hlavní postavou je kníže a plukovník Alexandr Megalrogov. Konec starých časů vznikl původně jako scénář k připravovanému filmu, který nebyl realizován. Vladislav Vančura jej proto přepracoval do románu. Úryvky románu byly před knižním vydáním publikovány v Měsíci, Národním osvobození, Českém slově, Právu lidu a Almanachu Kmene. V roce 1989 jej nakonec i zfilmoval režisér Jiří Menzel. Film Konec starých časů natočil na zámku Krásný Dvůr. Postavy: Alexandr Megalrogov – ruský kníže a plukovník carské armády nesoucí rysy barona Prášila Bernard Spera – zámecký knihovník, vypravěč Váňa – sluha knížete Megalrogova Josef Stoklasa – regent Kratochvíle Jakub Lhota Jan Lhota – syn Jakuba Josef Pustina – advokát Michaela a Kitty – Stoklasovy dcery Marcel – sirotek Ellen, Susanne – vychovatelky Cornelie – klíčnice Charousek – sedlák