Hra na třetího : tříšť postřehů, historek a příběhů z prostředí režimistických kápů, veteránů dávné bitvy, o níž se ví jen to, že nikdy nebyla - Hájek, Jiří, 1933- (Epocha, 2021)
S nadhledem podané vzpomínky českého projektanta, v dobách reformního komunismu též vysokého státního úředníka. Vzpomínky pamětníka určené všem zájemcům o dějiny, kteří pátrají po realistickém obraze poměrů a událostí druhé poloviny dvacátého století a odmítají jednostranný či černobílý výklad, těm, kteří informace nechtějí cenzurovat, ale shromáždit a studovat. A při tom se třeba i zasmát. Mohou se začíst do barvitého vyprávění zaměstnance jistého ústředního orgánu státní správy, který je prostřednictvím historek a příběhů zasvětí do tajů i absurdit čtyřicetiletého režimu. Kniha umožňuje čtenáři postavit se mnohdy až démonizovanému výkladu nedávné etapy moderních dějin Československa čelem a spolu s autorem přijmout historii takovou, jaká skutečně byla. Publikace není dobovou agitkou či oslavným eposem socialismu. Naopak - je poctou člověku, tvoru, který si díky inteligenci, nadhledu a nezbytnému humoru dokázal najít cestu těžkými časy a zůstat nezlomen. Nakladatelská anotace.