Jak asi chutnají červánky utkané z našich duší - Petrželová, Karolína, 1997- (Pointa, 2021)
Básnická prvotina současné autorky přináší poezii, která ponejvíce v podobě stručných textů přináší osobní lyrickou výpověď o podobách života, o tom, "že zklamání chutná jak grapefruit a láska je ta nejlepší věc, kterou umíme". Podle básnické licence Karolíny Petrželové nosí každý člověk v sobě mraky pocitů a myšlenek, jež někdy působí jako bouřková oblaka, jindy zase jsou prosvětleny paprsky a v té nejideálnější podobě se podobají červánkům. Otázka, jak chutnají a jak jsou propojeny s lidskou duší, se stává jedním ze základních motivů této křehké sbírky, kterou autorka navíc doplnila vlastními lyrickými fotografiemi. Nalézt vzájemné souznění sám se sebou je ovšem podmíněno i intenzivním milostným citem, jenž otevírá srdce a přibližuje člověka k hvězdnému nebi harmonických tónů. Není to vždy snadné, překonat smutek a bolest totiž mnohdy vyžaduje "spoustu síly / slz / starostí", nicméně absolvovat tuto obtížnou cestu a "dostat se tam / kam máš", vždy za to stojí.