Výhled přes střechy - Kelman, Suzanne, 1965- (MOBA, 2021)
Román z období 2. světové války, kdy Amsterodam obsadili nacisté. Tichý učitel matematiky se rozhodne zachránit svého židovského studenta, který je naprosto nesnesitelný. Ve snaze uniknout smrti se z nich stanou přátelé na život a na smrt. Profesor Josef Held přišel o svou milovanou ženu a stal se z něj zapřisáhlý samotář. To jeho student Michael Blum je jeho pravý opak - spontánní, vášnivý a bláznivě zamilovaný do Elke. Není divu, že Josef nemůže Michaela vystát. Když v roce 1941 obsadí Amsterodam nacisté, Michaelovi, který je Žid, jde o život. Josef náhle učiní spontánní a nerozvážné rozhodnutí - nabídne Michaelovi úkryt. Uprostřed války tak Michael svádí boj o zakázanou lásku i o holý život. Dokáže v sobě tichý samotář Josef najít odvahu a riskovat vlastní život, aby zachránil protivného studenta, který se mezitím stal jeho jediným přítelem?