Sága o Hákonovi. - Schumacher, Eric, 1968- (Fobos, 2021)
První kniha historické série o životě vikingského panovníka Hákona Haraldssona, založené částečně na historických pramenech. Nadešel rok 935 po narození Krista a v severních zemích zavládl veliký nepokoj. Král Harald Krásnovlas zemřel a na Vysoký stolec králů po něm usedl jeho syn Erik, řečený Krvavá Sekera. Ten bez meškání a bez lítosti pobil všechny, kdo by snad mohli pomýšlet na královský stolec, vyjma jediného - svého nejmladšího bratra Hákona. Na to vypravilo několik přeživších Erikových nepřátel poselství do Wessexu, kde Hákona vychovával křesťanský král Ethelstan. Tak mladého královského syna dostihl neodvratný osud: nezbylo mu, než se vrátit na sever mezi vikingy a utkat se o vládu nad rodnou zemí. Zjistil však, že vítězství v tomto boji si vyžádá větší oběti, než by si byl dokázal představit v nejhorších snech. Nakladatelská anotace.