Ultimus - Neff, Ondřej, 1945- (Mystery Press, 2021)
Napínavý i humorný sci-fi román volně navazuje na předchozí knihy Měsíc mého života, Rock mého života a Hvězda mého života a odehrává se na odvrácené straně Měsíce, kde stojí vězení Ultimus. Nejdrsnější vězení najdete na Měsíci! Na odvrácené straně Měsíce stojí Ultimus, vězení pro nejhorší zločince obydlených světů. Sem přijíždějí Kuba Nedomý a Dědek Čuchák, starožitníci se sídlem v Arkádii, v roli robotických specialistů. Měl to být nejlepší kšeft jejich života. Vyklubala se z toho bouda, kterou na ně nastražil jejich dávný kamarád, policejní hlavoun Mantella. V Ultimu spadnou do spárů Enigmy, nejmocnější zločinecké organizace Lunárního společenství. Najednou stojí proti všem - proti zločincům i dozorcům, proti robotům, zmutovaným paraorganismům i proti toxickému šrotu, který se vymknul kontrole. Když se pak do celé záležitosti vloží umanutá aktivistka Perla bojující za práva robotů, budou mít Kuba s Dědkem co dělat, aby si zachránili alespoň holou kůži... Nakladatelská anotace. Kráceno.