Klášter kostlivců : detektivní román z doby vlády Václava IV. - Bauer, Jan, 1945- (MOBA, 2012)
Jakub Protiva se rozhodne opustit úřad rychtáře na pražském Novém Městě a vrátit se na svou tvrz Protivec v Jižních Čechách. Dostane totiž zprávu o tragickém skonu bratra Ondřeje, který zemřel na následky bodné rány, když se vracel z nedostavěného cisterciáckého Kláštera kostlivců. O tomto řeholním sídle se v okolí dokonce proslýchalo, že je prokleté a o půlnoci v něm probíhají satanské mše. Po návratu domů Jakub brzy zjistí, že toulat se sám zdejším územím je příliš nebezpečné. Řádí tu tlupy lapků, z nich jsou nejobávanější bandy Václava Hrona a zemana Matěje z Dvorců, jenž se s Jakubem setká v prachatickém hostinci a žádá ho, aby mu vrátil to, co mu nepatří. Jedná se prý o poklad, který podivnou shodou okolností získali od templářských rytířů členové kacířské sekty valdenských a po útěku z Francie se jim podařilo dostat se s ním až do kláštera, kde se ukryli. Ondřej údajně tyto cennosti odnesl a někde uschoval. A Jakub, jemuž přijde na pomoc jeho věrný přítel Blasius, musí odhalit, zda tato záhada opravdu souvisí se smrtí jeho bratra...