Dívka, která utekla z Osvětimi - Midwood, Ellie (Jota, 2021)
Román inspirovaný osudem Maly Zimetbaumové, která se pokusila o nemožné - utéci z přísně střeženého tábora smrti. Mala začala chápat, co se děje až v okamžiku, kdy vystoupila z dobytčáku přímo do spárů pekla. Jako tlumočnice SS využívala svoji pozici k tomu, aby zachránila tolik životů, kolik bylo v jejich silách, pašovala kousky chleba těm, co měli hlad. Edward, politický vězeň, je členem odbojové skupiny. A také má plán na útěk. Když se poprvé setkají, tmavé přítmí osvětimských bloků je náhle projasněno zábleskem naděje. Mala díky Edwardovi začne věřit v nemožné. Že mohou tento smrtonosný tábor opustit, i když jsou všude kolem nich ostnaté dráty, na nekonečných strážných věžích číhají automatické zbraně a kužely světel neúnavně bloudí po zemi. Slib je stvrzen - utečou spolu nebo spolu zemřou. Nakladatelská anotace. Kráceno.