Porodní bába od fjordu - Hoem, Edvard, 1949- (Mladá fronta, 2021)
Román odehrávající se na počátku 19. století v Norsku vypráví strastiplnou cestu Stiny, novodobé porodní asistentky. Autor popsal život své praprababičky v době, kdy byla v zemi bída a hlad a přežít se podařilo jen těm nejsilnějším. V roce 1821 vyrazila autorova praprababička, Marta Kristine zvaná Stina, na dlouhou cestu ze severozápadního pobřeží Norska do hlavního města, aby se vyučila porodní asistentkou. Mladšímu z jejích dvou dětí byl v té době sotva rok. Když skončila výcvik, začala praktikovat své povolání ve vesničkách a odlehlých oblastech fjordu Romsdal a musela přitom bojovat nejen s těžkými přírodními podmínkami, ale i s nedůvěrou okolí a nečekanými problémy ve vlastní rodině. Nakladatelská anotace.