Musaši - Yoshikawa, Eiji, 1892-1962 (BB/art, 2021)
Monumentální historická freska z počátku 17. století líčí životní pouť skutečné postavy japonských dějin, mistra bojových umění šermíře Mijamota Musašiho, který dodnes přetrval v povědomí Japonců jako nejslavnější samuraj všech dob. Děj se odehrává v době, kdy Japonsko po skončení vyčerpávajících válek prochází obdobím míru a země je zaplavena houfy potulných samurajů, toužících po slávě a uznání. Jedním z nich je zpočátku také Mijamoto Musaši, který už jako chlapec v autorově podání vynikal v bojových uměních. Po opuštění rodné vsi podstoupil několik vítězných soubojů, brzy se však z nezkrotného mladíka stal skutečný samuraj, který netoužil po moci a bohatství, ale vydal se obtížnou cestou sebezdokonalování až k hranicím lidských možností. Kolem roku 1615 se účastnil bitev o Ósacký hrad a na své pouti Japonskem porazil všechny soudobé slavné bojovníky. Nakonec založil vlastní školu boje se dvěma meči a své zkušenosti a techniku vysvětlil ve slavné příručce Kniha pěti kruhů, kterou napsal krátce před svou smrtí.