Vyhnanství - Scarrow, Simon, 1962- (BB/art, 2021)
Devatenáctý svazek rozsáhlého románového cyklu Orlí říše sleduje další dramatické osudy dvou legionářů. Tentokrát popisuje nebezpečnou misi tribuna Catona v římské provincii Sardinii. Je rok 57 n. l. Císař Nero se dostává do nepříjemné situace. Zamiloval se do bývalé otrokyně Claudie Acte, ale jeho slabosti se snaží využít císařovi političtí protivníci. Proto na popud svých rádců posílá milenku do vyhnanství na Sardinii. Catona, který se po propuštění z pretoriánské gardy ocitne v Římě v postavení nežádoucí osoby, pověří úkolem, aby ženu na Sardinii doprovodil. Cato dostane ještě další úkol. Jako hlavní velitel římské posádky na ostrově se musí vypořádat s řáděním banditů. Proti očekávání musí ale čelit ještě mnohem nebezpečnějšímu, neviditelnému a smrtícímu nepříteli - moru. Podaří se mu potlačit nepokoje na ostrově dříve, než nemoc zdecimuje jeho vojáky? Nakladatelská anotace. Kráceno.