Dívka v zeleném svetru - Chiger, Krystyna, 1935- (Kontrast, 2021)
Autobiografický román, ve kterém autorka popisuje očima osmiletého židovského děvčátka nejen otřesné zážitky, ale i neuvěřitelnou touhu po přežití a sílu lidské solidarity a naděje. V roce 1943 se život sto padesáti tisíc lvovských Židů pomalu naplňoval. Deportace, vraždění, vystěhování do ghett a čekání na smrt. Skupinka několika z nich se troufale pokusila nalézt úkryt v městském kanalizačním systému. Poslední z této skupinky - Krystyna Chigerová - vypráví jeden z nejniternějších a nejhrůznějších příběhů přeživších holokaustu. Nakladatelská anotace. Kráceno.