"Mikrofon je naše bomba" : politika a hudební subkultury mládeže v postsocialistickém Česku - Charvát, Jan, 1974- (Togga, 2018)
Studie rozebírají úzké vztahy mezi hudebními subkulturami a politikou v České republice v období po roce 1989. Změna režimu v naší zemi po roce 1989 s sebou v rámci celospolečenského uvolnění přinesla i nové možnosti pro vývoj hudební scény. Mnoho žánrů a jejich nositelů z řád muzikantů i fanoušků dostalo volný prostor pro vyjádření a nemuselo se tísnit v hlubinách undergroundu. Některé ze směrů znamenaly vedle hudební stránky věci i vznik celých subkultur, které o sobě začaly dávat vědět i na poli společensko-ideologickém. Tato kniha se snaží mapovat jejich vývoj a dosah v české společnosti po zmíněném roce 1989.