Duše šampionů - Káninský, Josef, 1965- (Čas, 2021)
Beletristickou prvotinu publicisty Josefa Káninského tvoří deset povídek a dva další krátké texty. Všechny náměty vycházejí ze sportovního prostředí a zůstávají v něm v různé míře. Dvanáct krátkých story tvoří myšlenkový celek, jak napovídá i jejich propojené záhlaví, v němž se zdánlivě směřuje k nějakému cíli. Jenže cíle není dosaženo, na konci zjistíme, že jde jen o další nový start a začátek. Motivy se v povídkách někdy opakují, jsou rozvíjeny do množství variant, pokaždé ale přijde nějaký nový, nečekaný a možná i provokativní. A všechny postavy jako by byly klony postavy jedné jediné, toužící po porozumění, přijetí a uznání. To vše je vyjádřeno originálním způsobem vyprávění, připomínajícím lamentaci. Jazyk knihy je bohatý a literárně svobodný. Tak jako sport je i toto hra, v níž čtenář může nečekaně objevit skrytý odkaz nebo zábavnou tajenku. Nakladatelská anotace. Kráceno.