Il Boemo / průvodce po životě a díle Josefa Myslivečka - Freeman, Daniel E., 1959- (Vyšehrad, 2021)
Útlá publikace je určena širokému okruhu čtenářů a vychází k příležitosti premiéry filmu Il Boemo od režiséra Petra Václava, naplánované na léto roku 2022. Americký muzikolog Daniel E. Freeman se dlouhodobě zabývá hudební kulturou českých zemí v 18. století. Vedle rozsáhlé odborné monografie o Myslivečkovi, která vyjde ve Vyšehradu na jaře roku 2022, připravil k vydání i kratšího průvodce po životě a díle českého skladatele, o kterém se mylně traduje, že mu v Itálii říkali "Il divino Boemo." Tuto, i další smyšlenky a nepravdivé legendy autor osvětluje a udává na pravou míru. Alespoň tam, kde mu to dovolují dostupné prameny (jako například korespondence mezi Leopoldem a Wolfgangem Amadeem Mozartem, kteří nějakou dobu s Myslivečkem udržovali přátelské styky).