Doktor z Varšavy - Gifford, Elisabeth (Jota, 2021)
Román o významném polském lékaři, pedagogovi a spisovateli, který se celý život věnoval sirotkům, neopustil je ani ve varšavském ghettu a dobrovolně s nimi šel i na smrt do koncentračního tábora Treblinka. Mladí milenci Miša a Zofia těsně před svatbou utekli z Varšavy s vidinou svobodného života. Poté, co byli násilně navráceni do nově budovaného ghetta, připojili se k dr. Januszi Korczakovi a začali pečovat o 200 dětí v sirotčinci. Když se kolem ghetta stahuje smyčka hrůzy, jsou Miša a Zofia rozděleni a nuceni čelit nejhorším obavám každý zvlášť. Jediné, co jim zbývá, je víra, že se jednou znovu setkají... Janusz Korczak odmítl opustit své děti a vydal se s nimi na společnou cestu do temnoty, do plynových komor. Až do poslední chvíle sdílel osud svých svěřenců. Ve varšavském ghettu žilo více než půl milionu lidí, konce války se dožilo méně než jedno procento z nich. Přežili, aby vyprávěli svůj příběh. Miša a Zofia jsou jedni z nich. Nakladatelská anotace. Kráceno.