Hudba : podvratné dějiny - Gioia, Ted, 1957- (Host, 2021)
Kdo určuje to, jak se učí a hovoří o dějinách hudby? A kdo je doopravdy tvoří? Ted Gioia nabízí čtenářům trochu jinou knihu o hudební historii. Snaží se vystopovat její smysl pomocí příběhu zaměřených na rebely, outsidery a podivíny. Gioia hned v úvodu kritizuje standartní přístup k psaní dějin hudby. Vadí mu bagatelizování zásadních aspektů, jakými jsou například hluboké souvislosti mezi hudbou a sexualitou, magií, transem, uzdravováním, společenskou kontrolou, generačními konflikty, politickými nepokoji, a dokonce i násilím a vraždou. Všem těmto a mnoha dalším tématům se následně věnuje na ploše pěti set stran.