Neviditelní - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2021)
Sci-fi román známého českého autora historických románů vypráví příběh z blízké budoucnosti, kde lidé po Velkém resetu žijí ve zdánlivě spravedlivé rovnostářské společnosti a jsou kontrolováni biočipem. Před čtyřiceti lety prosadila skupinka mocných Velký reset. Zdůvodnila ho tím, že je třeba zabránit chaosu, ničení planety, dát všem stejná práva a odstranit chudobu, neboť spravedlivé je, aby nikdo nevlastnil nic. Jediným majetkem lidí se stal biočip, který kontroluje, zda dělají to, co mají. Sledovací systém rozhoduje, kde má jeho nositel pracovat a bydlet, kde dostane najíst a kam se může jít bavit. Záleží na tom, jak vysoký má status konformity. Klaud život před Velkým resetem nepoznala. Končí studia a je šťastná, že žije v krásné nové době. Jenže pak potká mladíka, který čip nemá a je pro sofistikované systémy neviditelný. Nakladatelská anotace.