Ernettiho stroj - Portiche, Roland, 1947- (Jota, 2021)
Thriller, jehož fiktivní příběh je vystavěn na skutečných událostech, kdy v 50. a 60. letech 20. století měl Pellegrino Ernetti, katolický kněz, sestrojit tzv. chronovizor, který měl zobrazovat historické události. Jakkoliv se to zdá neuvěřitelné, tento román se zakládá na skutečném příběhu. Odehrál se v Římě, ve státu Vatikán. Uprostřed studené války, mezi lety 1956 a 1965, povolali jednoho kněze, aby zkonstruoval stroj na cestování v čase. Ten kněz se jmenoval Pellegrino Ernetti. Otec Ernetti měl se svým "chronovizorem", jak stroj nazvali, zprostředkovat různé druhy obrazů z nedávné i velmi vzdálené minulosti. Nakladatelská anotace. Kráceno.