Princezna Alžběta : dramatická cesta k trůnu - Weir, Alison, 1951- (BB/art, 2021)
Historický román dějově navazuje na autorčiny předchozí knihy Šest žen Jindřicha VIII. a Pád Anny Boleynové. Hrdinkou historického románu je malá Alžběta, budoucí veliká anglická královna, nyní však jen malá dívenka, dcera popravené Anny, králem vyděděná a prohlášená za nemanželskou. Když je Alžbětě třináct let, král umírá, jeho poslední žena Kateřina Parrová se vdá za Thomase Seymoura a Alžbětu přijme do svého sídla. Králem se stává Alžbětin malý nevlastní bratr Eduard, syn Jany Seymourové. Alžběta vyrůstá v přátelském prostředí - možná až příliš, neboť sir Thomas, její "otčím", o ni projeví zájem. Brzká smrt mladého Eduarda zahájí bouři intrik na dvoře i v Alžbětině okolí. Královnou se stává starší sestra Marie, dcera Kateřiny Aragonské a Alžběta musí stále bojovat se svým postavením "nemanželské dcery", s podezíráním ze strany královny i se snahou mnohých použít její osobu pro vlastní cíle. I ona, vzdělaná a přemýšlivá dívka, se tak musí naučit ovládat své city a intrikovat.