Marie Terezie. - Zlatníková, Mirka, 1965- (Motto, 2021)
Závěrečný díl trilogie o významné panovnici. Marie Terezie zjišťuje, že válečná vítězství, jimž tolik obětovala, jí nepřinášejí potřebný klid. Proto zahajuje politiku, která jí vynese přízvisko Tchyně Evropy. Svou moc získává novou strategií - domluvenými sňatky svých dětí. Jen jediné dceři nakonec povolí to, co zažila sama: svazek z lásky. Příběh o střetu historie, politiky a lidských vášní představuje vrchol vlády jediné panovnice, která kdy seděla na českém trůnu. Nakladatelská anotace. Kráceno.