Tajemství : neskutečný příběh svaté Anežky České - Dobiášová, Tereza, 1981- (Jota, 2021)
Fiktivní životní příběh Přemyslovny Anežky České, ve kterém ji autorka propojila s pohanskými mýty. Co vedlo vzdělanou dívku plnou života, dceru českého krále Přemysla Otakara I., o jejíž ruku žádal sám císař, k rozhodnutí vzdát se světské moci, tělesné lásky a stát se jeptiškou? Příběh, který Tajemství vypráví, stojí na půdorysu dochovaných historických faktů. Při hledání pravdy o dívce, která nad českou zemí z hlubin 13. století stále drží ochrannou ruku, vstoupily do vyprávění obrazy bytostí lesů, démonů přítomných v gotických chrámech a magické myšlení středověkých příběhů - i když o nich už Anežčini legendisté mlčí. Nakladatelská anotace. Kráceno.