Marie Terezie. - Zlatníková, Mirka, 1965- (Motto, 2021)
Pokračování historického románu o rakouské císařovně a české královně Marii Terezii. Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o její manželství s Františkem Štěpánem. Říši ohrožuje nejen pruský král Fridrich II., ale i Francouzi a Bavorové, kteří se dostanou až do Prahy. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se Marie i František uchýlí ke krajním řešením. Vypjatá situace spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí a nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? Nakladatelská anotace.