Hrdina od Madridu - Pilátová, Markéta, 1973- (Pikador Books, 2016)
Pamětník španělské občanské války z 30. let, český veterán František Rek, vypráví španělské studentce Carmen své vzpomínky na tuto epizodu dějin její země. Jeho vyprávění se netýká jen bojů samotných, ale i milostných zážitků, příběhu válečného přátelství i vzpomínky na setkání se samotným Ernestem Hemingwayem. Jeho vzpomínání v konfrontaci s pohledem mnohem mladší dívky otevírá řadu morálních i faktických otázek. Povídka či krátká novelka, inspirovaná skutečnými zážitky bývalých českých interbrigadistů, je rozšířením povídky Španělák z autorčiny sbírky Kulaté rámy slov.