Lilyin slib - Ebert, Lily, 1923- (CPress, 2021)
Románové zpracování příběhu maďarské rodačky, žijící nyní v Londýně, pozoruhodné ženy, která přežila holocaust a jejíž životní osud v pandemickém roce 2020 ovládl stránky britského tisku. Když Lily deportovali do Osvětimi, slíbila si, že jednou bude šířit pravdu o koncentračních táborech. Na konci války jí po osvobození dal židovsko-americký voják bankovku, na kterou napsal "hodně štěstí". V roce 2020 se Lilyin vnuk rozhodl použít sociální sítě, aby vyhledal rodinu tohoto vojáka. Tak se ve svých 96 letech Lily dostala do titulků médií - a svět konečně mohl poznat výjimečný osud, který formovaly hrůzy historie i odhodlání přežít. Nakladatelská anotace. Kráceno.