Mé přítelkyně z Ravensbrücku - Knedler, Magdalena, 1983- (Kontrast, 2021)
Román polské autorky je inspirován skutečnými svědectvími bývalých vězeňkyň z koncentračního tábora Ravensbrűck. Ve světě, kde je smrt jedinou nadějí, vás může zachránit pouze přátelství. V koncentračním táboře obehnaném ostnatými dráty vznikají mezi ženami pevná pouta. Pevnější než táborové zdi. Silnější než brutální údery. Maria, Sabina, Bente a Helga - každá z nich se do tábora Ravensbrűck dostala z jiného důvodu. Každá byla jiná. Současnost: Mladá spisovatelka najde přede dveřmi svého bytu rukopis, který jí změní život. Rozhodne se za každou cenu zjistit, kdo byly ony přítelkyně z Ravensbrűcku. Nakladatelská anotace. Kráceno.