Rusáci - Cavanna, François, 1923-2014 (Dijon, 2021)
Volné pokračování vzpomínek francouzského spisovatele s italskými kořeny. Tentokrát se hlavní hrdina, mladík sotva šestnáctiletý, ocitá v soukolí 2. světové války. Autobiografický román líčí Cavannovy zkušenosti z druhé světové války: kapitulaci Francie a následnou německou okupaci severu země, exodus velké části obyvatelstva, černý obchod. Vypravěč odjíždí na nucené práce do Berlína, kde se setkává s Ukrajinkou Marií, jež se stane jeho velkou láskou. Během osvobozování Německa se oba přesouvají do Štětína, ale zajmou je sovětští vojáci. Oba s hrůzou sledují hromadné popravy německých civilistů. Vypravěč s Marií ztratí kontakt a poté stráví několik týdnů jejím bezvýsledným hledáním. Závěrečné svědectví o masovém přesunu nacistických pohlavárů na Západ zní děsivě. Nakladatelská anotace.