Tak přísahali... : partyzánský odboj v českém pohraničí v letech 1939-1945 - Trojan, Emil, 1947-2012 (CPress, 2022)
Protifašistický odboj v Orlických horách a okolí za 2. světové války s důrazem na aktivity východočeských partyzánských oddílů. Úvodní část popisuje předválečné vztahy mezi Čechy a Němci a závěrečná část činnost partyzánských soudů a divoký odsun. Vzpomínky pamětníků, úryvky z obecních kronik a další dokumenty.