Stali jsme se městem - Jemisinová, N.K. (Host, 2021)
Urban fantasy od trojnásobné držitelky ceny Hugo  Podle odvěkých zákonů přichází jednou v životě každého velkoměsta okamžik metafyzického zrodu, kdy se město stane vyšší vědomou entitou zastoupenou lidským avatarem. Na tento okamžik čeká odvěký Nepřítel, lovecraftovský predátor, který se snaží novorozené město uchvátit a pohltit.  V případě New Yorku nejsou věci nikdy jednoduché, protože jde o výjimečné, excentrické město složené z více čtvrtí. A tak po prvním souboji s Nepřítelem musí vyčerpaného primárního avatara zastoupit pět městských částí: Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens a Staten Island. Jsou to obyčejní lidé a to, že se stali avatary, se dozvídají za pochodu a beze slov. Někteří se svému osudu brání, ale jejich láska k New Yorku je nakonec silnější. N. K. Jemisinová otevřela první díl nové série příběhem, který je vtipnou a barvitou poctou jejímu městu, ale zároveň i svérázným pojetím superhrdinského paradigmatu a vášnivým protestem proti rasismu a homofobii.